Street food festivali postali su globalni simbol kulture dostupne svima. Od lokalnih specijaliteta do međunarodnih okusa, ovi festivali danas okupljaju milijune posjetitelja, zaljubljenika u hranu, putnike, kuhare i znatiželjnike.
No, kako je sve počelo?

Povijest
Iako ulična hrana postoji tisućama godina – još od vremena drevne Grčke i Rima – prvi moderni street food festival kakav danas poznajemo pojavio se u Singapuru sredinom 80-ih godina. Tada je, uz podršku turističke zajednice, nastao događaj čiji je cilj bio promovirati lokalne hawker štandove i autentična jela. Od tada, festivali ulične hrane su se proširili svijetom, razvijajući se u velike manifestacije koje slave lokalnu kulturu kroz okuse.
U nastavku donosimo pregled najpoznatijih street food festivala u svijetu.
Singapore Food Festival, Singapur
Godina osnutka: 1994.
Vrijeme održavanja: srpanj
Lokacije: Clarke Quay, Katong, Sentosa
Festival koji je izgradio reputaciju Singapura kao gastro prijestolnice Azije. Fokusiran je na promociju tradicionalne hawker kulture – štandova s jednostavnom, ali autentičnom hranom. U programu su radionice, pop-up restorani, prezentacije modernih azijskih jela i suradnje s nagrađivanim chefovima.
Preporučena jela: Hainanese Chicken Rice, Laksa, Chilli Crab, Satay

Taste of Chicago, SAD
Godina osnutka: 1980.
Vrijeme održavanja: srpanj
Lokacija: Grant Park, Chicago
Najveći street food festival po broju posjetitelja u svijetu, Taste of Chicago okuplja više od milijun ljudi godišnje. Nastao je kao jednodnevni događaj na Dan nezavisnosti, a danas uključuje stotine štandova, etničku kuhinju iz svih krajeva svijeta i glazbene nastupe poznatih izvođača.
Preporučena jela: Deep-Dish Pizza, Chicago-Style Hot Dog, Italian Beef Sandwich

Street Food Festival Berlin, Njemačka
Godina osnutka: 2013.
Vrijeme održavanja: više puta godišnje
Lokacije: RAW Gelände, Markthalle Neun
Berlin je poznat po svojoj raznolikosti, a ovaj festival okuplja male proizvođače hrane, food truckove i mlade chefove iz cijelog svijeta. Naglasak je na održivosti, lokalnim sastojcima i inovativnim pristupima poznatim jelima. Festival se održava u urbanim četvrtima i ima izrazito neformalnu atmosferu.
Preporučena jela: Korean Fried Chicken, Bao Buns, Arepas, Currywurst, Döner

World Street Food Congress, Manila
Godina osnutka: 2013.
Vrijeme održavanja: neredovito (zadnji put 2019.)
Lokacija: Manila, Filipini
Više od festivala – riječ je o međunarodnom kongresu koji okuplja stručnjake, kuhare, organizatore i medije kako bi raspravljali o budućnosti ulične hrane. Program uključuje gastro panele, predavanja, live cooking nastupe i prezentacije nacionalnih kuhinja iz više od 40 zemalja.
Preporučena jela: Lechon, Banh Mi, Nasi Lemak, Gado Gado, Char Kway Teow
Jatra Festival, Mumbai
Godina osnutka: tradicionalni, bez službenog datuma
Vrijeme održavanja: prosinac i siječanj
Lokacije: razne četvrti u Mumbaiju
Jatra je spoj tradicionalnog indijskog sajma i ulične hrane. Festival se održava u četvrtima širom Mumbaija i predstavlja pravi kaotičan, šaren i živopisan doživljaj ulične kuhinje. Bez velikih sponzora i turista – ovdje dolaze lokalni stanovnici, a hrana se poslužuje uz glazbu, igre i tradicionalne plesove.
Preporučena jela: Pani Puri, Vada Pav, Chaat, Pav Bhaji, Dosa

Zašto je ovo sve važno?
Ovi festivali nisu samo prilika za isprobavanje egzotičnih jela, već platforma za male proizvođače, lokalne zajednice i kulturnu razmjenu. Hrana postaje jezik kojim komuniciramo različitosti, tradiciju i suvremeni stil života.
Posjet street food festivalu znači ući u srž jedne kulture – bez putovnice, rezervacije ili posebnog protokola.
