Street food, poznat i kao ulična hrana, predstavlja jednu od najstarijih i najpopularnijih vrsta hrane diljem svijeta. Osim što je brza i ukusna, street food nudi i jedinstvenu kulturnu povezanost s lokalnim tradicijama i običajima. Ova vrsta hrane nije samo fenomen današnjice, već seže duboko u prošlost, kroz povijest različitih civilizacija. Između ostalog, street food je prisutan u različitim kulturama, a svoje je korijene pustio i u Hrvatskoj.

Počeci street fooda u svijetu
Street food je praksa koja datira još iz antike, kada su trgovci i vladari koristili uličnu hranu kao način prehrane dok su putovali ili u sklopu svojih trgovinskih ruta. Jedan od prvih dokaza o street foodu potiče iz drevne Kine, gdje su se ulični prodavači jela pojavili već prije 2.000 godina. U Rimu, na primjer, pojavili su se prodavači koji su nudili sve od pečenih kestena do prženih jaja, a u Starom Egiptu bile su poznate ulične tržnice koje su nudile različite vrste hrane poput kruha, riba i povrća.
Ulična hrana u Aziji ima dugu tradiciju i danas je i dalje važan dio svakodnevnog života. U gradovima poput Bangkoka, Šangaja i New Delhiju, street food zauzima središnje mjesto u društvenoj i kulinarskoj sceni. Kineski i indijski ulični obroci poput dim suma, nudli i samosa postali su međunarodni simboli ove vrste hrane, poznate po svojoj pristupačnosti, raznovrsnosti i okusu.

Street food u Europi i SAD-u
U mnogim europskim gradovima u 19. i 20. stoljeću, ulična hrana bila je prisutna na svakom koraku. U Engleskoj, na primjer, već u viktorijansko doba, prodavali su se “pie and mash” (kolačići od mesa s pireom) ili pržena riba, dok su u Francuskoj poznate pariske ulične palačinke i baguette bile svakodnevni užitak za prolaznike.
S razvojem modernih gradova u Sjedinjenim Američkim Državama, ulična hrana postala je simbol američke urbanizacije. Chicago, primjerice, je poznat po svojim hot dogovima i pizza sliceovima, dok je New York stekao svjetsku slavu zbog svojih uličnih štandova s vrućim sendvičima, falafelima i pizza kriškama.
U današnje vrijeme, street food u velikim zapadnim gradovima sve više postaje inovativni kulinarski prostor, u kojem se spajaju tradicionalni recepti s modernim tehnikama. Na primjer, food truckovi (kamioni s hranom) postali su popularni diljem Sjedinjenih Država, a u gradovima poput Los Angelesa, Portlanda i New Yorka, postali su prava kulinarska atrakcija.

Povijest street fooda u Hrvatskoj
Street food scena u Hrvatskoj počela je jače rasti tek krajem 20. i početkom 21. stoljeća, kada su turizam i globalizacija postali ključni faktori razvoja ove industrije. Međutim, Hrvatska ima dugu tradiciju ulične hrane koja seže u prošlost. Naime, peciva, burek, fritule i krafne mogu se smatrati predvodnicima street food scene. Iako ovi proizvodi nisu uvijek smatrani “street foodom” u modernom smislu, bila su to tradicionalna jela koja su se prodavala na tržnicama i ulicama.
U posljednjim desetljećima, Hrvatska je svjedočila porastu modernih street food trendova. Gradovi poput Zagreba, Splita i Rijeke preplavljeni su modernim food truckovima i štandovima koji nude jela inspirirana internacionalnim kulinarskim tradicijama. Tako je na ulicama Zagreba moguće naići na štandove koji nude mexičke burritoe, korejski bulgogi, ali i klasične hrvatske delicije poput ćevapa, ražnjića i sarme.
Za one željne modernih street food iskustava, Zagreb se može pohvaliti brojnim manifestacijama, poput Street Food Festivala, gdje se okupljaju najbolji hrvatski i međunarodni kuhari. Ovaj festival, koji je postao pravi magnet za posjetitelje, omogućava ljubiteljima hrane da uživaju u inovativnim jelima ulične hrane, pripremljenim u retro food truckovima.

Globalizacija i utjecaj na hrvatski street food
Globalizacija i ubrzani razvoj internetskih platformi za dostavu hrane dodatno su povećali popularnost street fooda, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Turisti i lokalni posjetitelji u Hrvatskoj često se odlučuju za brzu, ali kvalitetnu hranu koju mogu pojesti na licu mjesta ili ponijeti sa sobom. Zagreb i Split, kao dva najveća turistička grada, nude bogat izbor street food ponude, a sve je veći broj turista koji se odlučuje na uživanje u specijalitetima poput gulaša, pizza slices ili popularnih sushi rollova.
Kao odgovor na sve veći interes, mnogi hrvatski ugostitelji počeli su se prilagođavati globalnim trendovima i nuditi međunarodnu uličnu hranu koja se temelji na domaćim namirnicama i običajima. Ovo spajanje globalnih okusa s hrvatskom tradicijom stvorilo je jedinstven ulični kulinarski pečat, gdje je moguće uživati u tortiljama, ali i pašticadi.
Povijest street fooda, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, pokazuje kako se ova vrsta hrane razvijala od jednostavnih uličnih prodavača do globalnog fenomena. U današnjoj eri globalizacije, street food ne samo da predstavlja brzu i pristupačnu opciju za obrok, već je i važan dio kulturne baštine i svakodnevnog života u mnogim gradovima. Za ljubitelje hrane, bez obzira na to gdje se nalazili, street food pruža jedinstveno kulinarsko iskustvo koje spaja prošlost s modernim trendovima.
